Podružnica Moslavačka Gračenica

Da se ne zaboravi - više od terenske nastave

Podružnica Moslavačka Gračenica u srijedu 03. pod nazivom „Da se ne zaboravi“ započela je edukativnu akciju za mlade.

Da se ne zaboravi - više od terenske nastave

LIPOVLJANI: IZ KLUPA NA NEKADAŠANJU BOJIŠNICU

Autor: DRAGUTIN PASARIĆ
Snimio: SINIŠA SOKOLOVIĆ

- Program Da se ne zaboravi - više od terenske nastave Promičući vrijednosti Domovinskog rata Udrugu hrvatskih branitelja INA-Naftaplin KVIN, Podružnica Moslavačka Gračenica u srijedu 25. svibnja pod nazivom „Da se ne zaboravi“ započela je edukativnu akciju za mlade. Prvi su sadržaj osjetili i dojmljivo prihvatili učenici OŠ Josipa Kozarca u Lipovljaima.

Predsjednik Podružnice Dragan Šarčević, najavio je da će sudionici tog programa biti sve matične škole u zapadnoj Slavoniji i Moslavini. U ime prve škole domaćina zahvalio je Franjo Rodić, zamjenik ravnateljice. Potporu je dao i Mario Ribar načelnik Općine Lipovljani. Pozvao je učenike da saznanjima iz te vrste susreta 13. listopada budu i sudionici Dana hrvatskih branitelja Općine Lipovljani. Inače u Lipovljanima je djelovalo i Zapovjedništvo Operativne grupe „Posavina“. Prije 25 godina ona je operacijom „Orkan 91“ pod zapovjedništvom Rudija Stipčića (danas general u mirovini) do kraja 1991. godina oslobodila značajan dio okupiranog hrvatskog prostora. A on čini upravo posebno zapaženi dio povijesti hrvatske naftne industrije, ali i ponosa hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Nakon viđene filmske kronologije učenici su iz razreda krenuli na mjesta zapadnoslavonske bojišnice. Tu su saznali o otporu hrvatskih branitelja kojim je zaustavljeni spoj Banjolučkog i Bjelovarskog korpusa bivše JNA. Podsjetilo ih se da je tu slomljena ideja napadača o granici Velike Srbije, i bez dvojbe da je tu zaustavljen osvajački pohod prema hrvatskoj metropoli.

Učenici su bili na poprištima značajnih akcija. Na trenutke oslobađanja Bujavice (14. listopada 1991,) prvog sela u okupiranoj zapadnoj Slavoniji podsjetio je bojnik Đuro Jonnaš. Posebno je naglasio ulogu 56. kutinske bojne u kojoj je zapovijedao.

Na Koritima uz spomen obilježje šestorici poginulih pripadnika kutinske postrojbe mladi Lipovljanci zapalili su svijeće. Izrekli su i molitvu koju je poveo poznati branitelj Vukovara Kutinčanin Damir Markuš.

Sat povijesti održan je i na lokaciji Trokut uz spomen obilježje u obliku monolitnih stećaka s uklesanim imenima 277 poginula hrvatska branitelja. Zajedno su podignule četiri županije, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska Tu je 29. listopada 1991. godine započele akcija Orkan. O ratnim danima govorili su Ante Ćupić i Igor Ovad. Ulogu Hrvatske policije u Domovinskom ratu, posebno Specijalne jedinice Ris iz Kutine spomenuo je njezin pripadnik Damir Badanjak, posebno značaj „Risova“ u oslobađanju prostora prema Okučanima u vojno - redarstvenoj operaciji Bljesak 1995. godine.

U Novskoj u središnjem gradskom parku uz spomen obilježje na 106 poginulih Novljana podsjetio je gradonačelnik Vlado Klasan. Poručio je mladima - nakon počasti uz spomenike na one koji su domovini dali najviše, izgradite vlastiti spomenik - u svom srcu.

Završnica ovog korisnog pohoda bila je u zgradi INE, Na njezinom ulazu je i spomen na poginule branitelje, zaposlenike te tvrtke, Uz njega je i poznata poruka Navik on živi ki zgine pošteno. (Fran Krsto Frankopan).Osuvremljenu poruku osjetili su posvećujući je braniteljima u Domovinskom ratu i mladi sudionici započete KVIN-ove akcije „Da se ne zaboravi“.

Aktivni natječaj

Interni natječaj INA grupe

Kontakt

Udruga branitelja Domovinskog rata INA - Naftaplin "Kvin"

Adresa: Šubićeva 29, Zagreb
Telefon: 01 465 1606
Tajnik: +385 (91) 497 1812
E-mail: Administrator KVIN-a