Podružnica Zagreb

Obavijest članovima KVIN-a, Podružnice Zagreb

Dragi članovi,
svoj primjerak kalendara za 2016 godinu možete preuzeti u prostoriji KVIN-a, Zagreb, Šubićeva 29, lokal br 2 (pasaž uz Martićevu ulicu) svaki radni dan od 9,00 do 13,00 sati.

Predsjednik Podružnice Zagreb:
Jurica Olujić, v.r.

Izlet u zavičaj Slave Raškaj

Podružnica Zagreb bila je 13. lipnja 2015. na izletu u Ozlju i Krašiću. Malobrojni članovi i nekolicina prijatelja razgledali su prekrasan mali gradić u Karlovačkoj županiji, znameniti Stari grad Ozalj i zavičajni muzej, jednu od prvih 'Munjara' koju je na Kupi zamislio i izgradio Herman Bole, grob Slave Raškaj uz crkvu sv. Vida i ekopark - selo. Po sunčanom i vrućem vremenu dobro je došla okrepa i odmor u Vivodini, na imanju Frlan.

U povratku prema Zagrebu stali smo u Krašiću, gdje smo zahvaljujući susretljivoj časnoj sestri razgledali crkvu i kuću blaženog Alojzija Stepinca, čuli o njegovim uzničkim danima, prošetali Dolinom kardinala i kupili pokoji suvenir sa Stepinčevim likom i molitvama.

» Galerija slika s izleta

OBJAŠNJENJE SLIKA

Slika 6.
Iza kamenog zdanja, koji se doima poput dvorca, krije se stara hidrocentrala grada Karlovca – Munjara, ujedno jedan od najljepših primjera industrijske arhitekture. HE Munjara sagrađena je u manje od godinu i pol dana, što je i danas teško zamislivo. U njeno oblikovanje svoj talent uložio je poznati arhitekt Herman Bolle. Nakon više od sto godina, uz više od 5 000 sati rada godišnje, i danas proizvodi dragocjenu tzv. „zelenu“ električnu energiju. Ovaj objekt pod nadzorom je Uprave za zaštitu kulturne baštine Republike Hrvatske.

Slika 7.
U cilju očuvanja tradicijske kulturne baštine, poglavito arhitekture, uz cestu prema Trgu, manje od 1 km od centra Ozlja smješten je slikovit Etno park tj. muzej na otvorenom koji je dio Etnografskog odjela Zavičajnog muzeja Ozalj. U Etno parku predstavljena je tradicijska arhitektura i uporabni predmeti predindustrijske svakodnevice. U slobodnom prostoru pod znanstvenim vodstvom i nadzorom nalazi se zbirka koja se sastoji od stambenih i gospodarskih objekata, interijera niskih seljačkih sobica, kuhinja i spremišta s autentičnim inventarom. Krovovi kuća prekriveni su slamom od raži tzv. „škopom“ i karakteristične su gradnje od tesanih drvenih greda s tzv. „hrvaškim vuglima“ te svjedoče o sve rjeđim primjerima tradicijskog seoskog graditeljstva.

Slika 8.
Krašić – blaženi Alojzije Stepinac
'Rodio se malen, a kroz svoj život veliki križ je nosio. Strpljivo, žarko i s ljubavlju. Hrabro je za Isusom koračao, proživljavajući svoj Gecemanij, Gabathu i Golgotu. A kad pade, golem grob mu zapade! Onaj u zagrebačkoj Katedrali, grob koji se ne mimoilazi – kad se u Zagreb dolazi. Budimo zahvalni Božjoj providnosti, koja nam je darovala Kardinala Stepinca, svjedoka vjernosti Bogu i Crkvi, mučenika ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Budimo zahvalni i Kardinalu, koji se je potpuno darovao Bogu, a time i svome hrvatskome narodu i cijeloj Crkvi Božjoj.'

Slika 9.
Stepinčeva soba sa slikom koju je dobio od svoje majke i koju je jako volio. Tu je i krevet na kojem je umro 10. veljače 1960.

Slika 11.
Župni dvor u Krašiću u kojoj je Stepinac bio zatočen i u njoj proveo zadnjih osam godina života. Komunističke vlasti osudile su ga 11. listopada 1946. na 16 godina prisilnog rada, lišenja slobode, te na 5 godina lišenja svih građanskih prava. Zatočen je u Lepoglavi od 19.listopada 1946. do 5. prosinca 1951. kada je zbog bolesti odveden u Krašić

Izlet u zavičaj Slave Raškaj

» Plakat za izlet podružnice Zagreb

Aktivni natječaj

Interni natječaj INA grupe

Kontakt

Udruga branitelja Domovinskog rata INA - Naftaplin "Kvin"

Adresa: Šubićeva 29, Zagreb
Telefon: 01 465 1606
Tajnik: +385 (91) 497 1812
E-mail: Administrator KVIN-a